Sağlık Bakanlığımız tarafından hastalıkla ilgili dünyadaki gelişmeler ve hastalığın uluslararası yayılımı yakından takip edilmekte olup bu kapsamda bakanlığımızca Yeni Koronavirüs (2019-nCoV) Bilim Kurulu oluşturulmuş, Yeni Koronavirüs (2019-nCoV) hastalığına yönelik Risk Değerlendirme ve Bilim Kurulu toplantıları yapılmıştır.
Halk Sağlığı Genel Müdürlüğümüz bünyesinde Halk Sağlığı Acilleri Operasyon Merkezi’nde 7/24 esasına göre çalışan ekipler oluşturulmuştur.
Hastalığa yönelik tanı, olası vakada uygulanacak prosedürler, korunma ve kontrol önlemleri ile ilgili bir rehber hazırlanmıştır. Vakalara yönelik yönetim algoritmaları oluşturulmuştur ve ilgili tarafların görev ve sorumlulukları tanımlanmıştır. Sürekli güncellenen bu rehbere ve rehberle ilgili sunumlara, sık sorulan soruların cevaplarına, afiş ve broşürlere Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün resmi web sitesinden (https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/bulasici-hastaliklar/2019-n-cov.html) ulaşılabilmektedir.
Yeni Koronavirüs (2019-nCoV), Hasta bireylerin öksürmeleri aksırmaları ile ortama saçılan damlacıkların solunması ile bulaşır. Hastaların solunum parçacıkları ile kirlenmiş yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin yıkanmadan yüz, göz, burun veya ağıza götürülmesi ile de virüs alınabilir. Kirli ellerle göz, burun veya ağıza temas etmek risklidir.
Sadece Yeni Koronavirüs (2019-nCoV) değil genel enfeksiyonlardan korunmak ve bulaşma riskini azaltma önlemleri olarak;
El temizliğine dikkat edilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptikleri kullanılmalıdır. Antiseptik veya antibakteriyel içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir.
Yemek hazırlamadan önce ve hazırladıktan sonra, yemek yemeden önce, tuvalete girerken ve çıkarken, eller görünür bir şekilde kirlendiğinde, canlı ve ölü hayvanlarla temas sonrasında ellerinizi sık yıkayınız.
Eller yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas edilmemelidir.
Hasta insanlarla temastan kaçınmalıdır (mümkün ise en az 1 m uzakta bulunulmalı).
Özellikle hasta insanlarla veya çevreleriyle doğrudan temas ettikten sonra eller sık sık yıkanmalıdır.
Bugün için ülkemizde sağlıklı kişilerin maske kullanmasına gerek yoktur. Herhangi bir viral solunum yolu enfeksiyonu geçirmekte olan kişinin öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağzını tek kullanımlık kağıt mendil ile örtmesi, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içini kullanması, mümkünse kalabalık yerlere girmemesi, eğer girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve burnunu kapatması, mümkünse tıbbi maske kullanması önerilmektedir.
Ayrıca sizin ve sevdiklerinizin sağlığını korumak amacıyla, Umre ibadetiniz sonrası ve yurt dışı seyahatlerinden ülkemize dönüşte vatandaşlarımızın aşağıda belirtilen tedbirlere dikkat etmesi gerekmektedir.
Umre dönüşünde ilk 14 gün evde geçirmeli, (ateş ve öksürük olmasa bile)
Başta Çin, İran, Irak, Güney Kore ve İtalya olmak üzere yurt dışından gelenler 14 günü evde geçirmeli,
Mümkünse ziyaretçi kabul edilmemeli,
Bulunulan ortam sık sık havalandırılmalı,
Yaşlı ve kronik hastalarla temas kurulmamalı,
Eller normal sabunla sık sık yıkanmalı,
Havlu gibi eşyalar ortak kullanılmamalı,
Evden çıkılacaksa mutlaka maske takılmalı,
Soğuk algınlığı belirtisinde sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir.
Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü