KETEM’den Kanser Taraması Vurgusu
10 Ocak 2025

Sağlıklı Hayat Merkezi Sorumlu Hekimi Uzm. Dr. Dilek Ener, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’ni (KETEM) tanıtmak amacıyla Aile Sağlığı Merkezlerini ziyaret etti. Bu kapsamda Etiler Aile Sağlığı Merkezi’ne yapılan ziyarette Dr. Gürbüz Akcı ve Uzm. Dr. Muhsin Karaduman ile bir araya gelindi. Görüşmede, kanser taramasının önemi vurgulanarak bilgi alışverişinde bulunuldu.

Kanser taramaları, kadınlarda 30 yaşından, erkeklerde ise 50 yaşından itibaren başlıyor. Kadınlarda 30-65 yaş aralığında rahim ağzı kanseri, 40-69 yaş aralığında meme kanseri; kadın ve erkeklerde ise 50-69 yaş aralığında kalın bağırsak kanseri taramaları düzenli olarak yapılıyor. Bu taramalar, erken teşhis ve tedavi imkânı sağlayarak sağ kalım oranlarını artırıyor. Ülkemizde kadınlarda en sık görülen meme kanseri, geçmişte ileri evrede teşhis edilirken, yürütülen tarama programları sayesinde günümüzde daha erken evrede tespit edilebiliyor. 

Rahim ağzı kanseri de erken teşhis ile tedavisi mümkün bir hastalık olup, çoğunlukla HPV enfeksiyonuna bağlı olarak gelişiyor. HPV testi, kanser öncülü değişikliklerin erken dönemde belirlenmesine olanak sağlıyor. Kalın bağırsak kanseri ise hem ülkemizde hem dünyada yaygın görülen kanserler arasında yer alıyor. Ulusal tarama programlarıyla, bu kanser türü henüz öncül evresindeyken tespit edilebiliyor. Böylece, invaziv kanser sıklığı ve buna bağlı ölüm oranları azaltılarak yaşam kalitesi ve süresi artırılıyor. Dünya Sağlık Örgütü, kalın bağırsak kanser taramasını öncelikli tarama programları arasında öneriyor. Kanser taramalarına, KETEM birimlerinin yanı sıra Aile Sağlığı Merkezleri ve Sağlıklı Hayat Merkezlerinde de ulaşılabiliyor. Erken teşhis için düzenli taramaların hayati önem taşıdığına dikkat çekiliyor. 

 
  • KETEMden Kanser Taraması Vurgusu
  • KETEMden Kanser Taraması Vurgusu