Acil sağlık hizmetlerinin hızını artırmayı ve trafik güvenliğini sağlamayı amaçlayan "Fermuar Sistemi ile Yaşama Yol Ver!" kampanyasının lansmanı geniş katılımla yapıldı. Kampanya, özellikle acil durum ekiplerinin trafikte daha hızlı ilerlemelerini ve zaman kaybı yaşamadan görevlerine ulaşmalarını hedefliyor.
MKE Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen toplantıya, İl Sağlık Müdürümüz Op. Dr. Osman POLAT, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Üstüner EKİNCİ, İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Denetleme Şube Müdürü İsa SÖĞÜT başta olmak üzere ve çok sayıda sağlık, eğitim ve güvenlik alanındaki yetkililer katıldı. Etkinliğe ayrıca, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de büyük ilgi gösterdi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürümüz Op. Dr. Osman POLAT, "Fermuar Sistemi ile Yaşama Yol Ver!" kampanyasının, acil sağlık ekiplerinin trafikte daha hızlı ilerlemelerine olanak tanıyan kritik bir sistem olduğunu vurguladı. Bu sistemin araçların birbirine yakın mesafelerde ilerlemesini sağlayarak, ambulansların ve diğer acil durum araçlarının daha hızlı ve güvenli bir şekilde olay yerine ulaşmalarını mümkün kıldığının altını çizen İl Sağlık Müdürümüz Op. Dr. Osman POLAT, sistemin trafik akışını düzenlerken aynı zamanda sürücülerde bir yol verme alışkanlığı oluşturmayı amaçladığını ifade etti.
Bu alışkanlığın, acil sağlık hizmetlerinin yanı sıra, itfaiye ve emniyet ekiplerinin de görevlerini daha hızlı yerine getirmelerine olanak tanıyacağını sözlerine ekleyen İl Sağlık Müdürümüz Op. Dr. Osman POLAT, konu hakkında “Herkesin bildiği gibi, sağlık hizmeti tüm vatandaşlarımız için anayasal bir hak olup, toplumun her kesimine adil, hızlı, sürekli ve kaliteli bir şekilde sunulması gerekmektedir. Özellikle aciliyet arz eden durumlarda, sunulan acil sağlık hizmetlerinin kalitesi, bir halkın yaşam kalitesini doğrudan etkileyen temel unsurlardan biridir. Acil sağlık hizmet sunumunda yaşanabilecek gecikmeler, telafisi mümkün olmayan durumlara, sakatlıklara, hatta ölümlere neden olabilmektedir. Bu nedenle, elimizden geldiğince, mümkün olan en hızlı şekilde kaliteli bir acil sağlık hizmeti sunmak için çalışmaktayız” şeklinde konuştu.
Acil Sağlık Hizmetlerinin, ilimizde 7 gün 24 saat esasına göre kesintisiz olarak sunulduğuna dikkat çeken İl Sağlık Müdürümüz Op. Dr. Osman POLAT “Kırıkkale’nin merkezinden kırsal bölgelerine kadar her noktada vatandaşlarımıza hizmet verilmektedir. Herhangi bir acil durumda, vatandaşlarımızın sadece 112 numarasını aramaları yeterlidir. Acil sağlık ekiplerimiz, en kısa sürede her türlü vakaya müdahale etmek için her zaman hazırdır. Kırıkkale’de ekiplerimiz, Komuta Kontrol Merkezimiz tarafından alınan çağrılara, kent merkezinde %96 oranında ilk 10 dakika içerisinde, kırsal bölgelerde ise %98 oranında ilk 30 dakika içerisinde ulaşmakta ve gerekli müdahaleyi yapmaktadır. Vatandaşlarımız, yapılan ilk müdahalenin ardından gerekli görülmesi halinde ilimizde bulunan hastanelere sevk edilmektedir. 2024 yılı itibariyle Kasım ayı itibariyle, ekiplerimiz 31 bin 680 vakaya müdahale etmiş ve bu vakalardan 22 bin 444 tanesi ilimizdeki hastanelere sevk edilmiştir”
“İlimizde etkin ve hızlı bir şekilde acil sağlık hizmeti sunmak adına, il merkezimizde 8 ve ilçelerimizde 11 olmak üzere toplamda 19 acil sağlık hizmetleri istasyonu ile Kırıkkale genelini kapsayan bir acil sağlık hizmetleri istasyon ağına sahibiz. Ayrıca Kırıkkale’de 30 kara ambulansı, 2 motosiklet ambulansı, 1 adet kar paletli ambulans, 1 adet obez hasta ambulansı ve 1 adet de 4 yataklı çoklu hasta ambulansı olmak üzere toplam 35 ambulansımız, doktor, sağlık personeli ve diğer teknik personel ile birlikte toplamda 395 personelle vatandaşlarımıza hizmet sunmaktadır”
“Bu hizmetlerin etkinliğini sağlamak için güçlü bir altyapıya sahibiz. Ancak daha etkin ve hızlı hizmet sunabilmemiz için sadece altyapı değil, trafikteki sorumlulukların da önemli bir rolü bulunmaktadır. Kırıkkale’de acil sağlık hizmetlerinin zamanında ve etkin bir şekilde verilmesi için, trafikte karşılaşılan engelleri aşmamız gerekmektedir. Ambulansların trafikte geçiş önceliği bulunmasına rağmen, yaşanılan en büyük zorluklardan biri diğer sürücülerin ambulanslara yol vermemesi ve bazı yolların ambulansların geçişine uygun olmamasıdır. Bu sorunları aşabilmek için de trafikte Fermuar Sistemi kullanımının önemi büyük”
“Fermuar Sistemi, trafikte acil sağlık araçlarının, özellikle ambulansların geçişi sağlamak amacıyla diğer araçların yolu açmasını sağlayan, dünya genelinde yaygın olarak kullanılan bir sistemdir. Trafikte her sürücünün, ambulanslara geçiş hakkı tanıyıp yol vermesi, hayati öneme sahiptir. Trafikte bu bilinci oluşturduğumuzda, ambulansların zamanında olay yerine ulaşabilmesi ve hastaların hızlı bir şekilde tedavi edilmesi mümkün olacaktır. Ülkemizde ve ilimizde Fermuar Sistemi, sadece bir trafik kuralı değil, aynı zamanda bir yaşam kurtarma aracıdır. Kırıkkale’de her sürücünün bu sistemi bilmesi, hayat kurtarmaya büyük bir katkı sağlayacaktır. Ambulansların geçişini kolaylaştırmak, sadece bir yasal zorunluluk değil, aynı zamanda toplumsal bir sorumluluktur. Hep birlikte, ilimizdeki Fermuar Sistemi uygulamasını yaygınlaştırmalı ve her bir vatandaşımızın bu konuda duyarlı olmasını sağlamalıyız. Bu bilincin, sadece bugün değil, gelecekteki sürücülerimize de aktarılması büyük önem taşımaktadır. İleride bu ülkenin sürücüleri olacak gençlerimize bu duyarlılığı eğitim hayatlarında kazandırmamız gerekmektedir. Okullarda, sürücü kurslarında ve çeşitli toplum bilgilendirme kampanyalarında Fermuar Sisteminin önemi anlatılmalı, toplumun her kesimi bu konuda eğitilmeli ve farkındalık oluşturulmalıdır.
Değerli katılımcılar, acil sağlık hizmetlerinin etkinliği yalnızca sağlık ekiplerinin değil, her birimizin sorumluluğunda olan bir süreçtir. Hep birlikte, Fermuar Sistemi ile ambulanslara geçiş hakkı vererek yaşamların kurtarılmasına yardımcı olabiliriz. Ambulansları gördüğümüzde, içindeki insanların hayatlarının bizim ellerimizde olduğunu hatırlamalı ve bu bilinçle hareket etmeliyiz. Bu duyarlılığı günlük hayatımıza yerleştirerek, hem acil sağlık hizmetlerine hem de birbirimize olan sorumluluğumuzu yerine getirebiliriz. Hep birlikte, yaşama yol vererek, daha sağlıklı ve güvenli bir Kırıkkale oluşturabiliriz. Siren veya tepe lambasını gördüğümüz her ambulansın içinde bir gün bizlerin veya sevdiklerimizin de olabileceğini unutmamalıyız! Bu bilinçle hareket etmek ve çevremizi duyarlı hale getirmek, hepimizin vatandaşlık görevi ve sorumluluğudur” dedi.
İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Denetleme Şube Müdürü İsa SÖĞÜT ise, şehir içi trafik düzeni açısından Fermuar Sistemi’nin çok büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı. İl Emniyet Müdür Yardımcısı İsa ÖĞÜT, sistemin, trafikteki sürücü davranışlarını olumlu yönde değiştireceğini ve bu sayede daha güvenli bir trafik ortamı oluşturacağını belirterek, yanlış uygulamalar ile doğru yol verme kurallarına dikkat çekti. İl Emniyet Müdür Yardımcısı İsa ÖĞÜT "Fermuar Sistemi'nin doğru bir şekilde uygulanması, sadece acil ekipler için değil, her bir sürücü için trafik güvenliğini artıracak bir adım olacaktır" ifadelerini kullandı.
Toplantıda, ülke genelinde uygulanan Fermuar Sistemi’nin başarılı örnekleri katılımcılara sunuldu. Bu uygulamaların nasıl işlediği, nelere dikkat edilmesi gerektiği ve karşılaşılan zorluklar ele alındı. Uygulamanın başarılı örneklerinden bahsederek, bu sistemi ülke genelinde daha yaygın hale getirme hedefi dile getirildi. Etkinlikte "Dünden Bugüne Ambulans Sergisi" ile Türkiye'deki acil sağlık hizmetlerinin nasıl geliştiği, kullanılan ekipmanlar ve ambulansların özellikleri tanıtıldı. Sergiye katılan öğrenciler, sağlık hizmetlerinin geçmişten bugüne nasıl dönüştüğüne dair kapsamlı bir şekilde gelişmeye şahit oldular. Etkinliğin son kısmında ise Müdürlüğümüz Sağlık Hizmetleri Başkanlığına bağlı İl Ambulans Servisi Başhekimliği’ne ait acil yardım ambulansları ve UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri) araçlarının tanıtımı yapıldı. Katılımcılara bu araçların acil durumlara nasıl müdahale ettikleri ve sağlık hizmetlerine katkıları konularında detaylı bilgi verildi.