Organ nakli; görevini yerine getiremeyecek kadar hasta olan organın yerine yenisi ile değiştirilmesi işlemidir ve canlıdan canlıya ve kadavradan canlıya olmak üzere iki şekilde gerçekleştirilir. Ülkemizde canlıdan canlıya olan organ nakli daha yaygın olmakla birlikte özellikle orta ve iç Anadolu’da ne yazık ki kadavradan bağış istenilen seviyede değildir.
Ülkemizde organ yetmezliğine bağlı olarak, organ nakli bekleyen hasta sayısı her geçen gün artış göstermekte, ancak organ bağışı oranları düşük bir seviyede seyretmektedir. Buna bağlı olarak tedavisi yalnızca organ bağışı ile mümkün olan hastalar, sağlıklarına kavuşamadan hayatlarını kaybedebilmektedirler. Organ yetmezliği yaşayan vatandaşlarımızın sağlıklarına kavuşabilmesi için organ bağışı oranları ve organ nakli sayılarının arttırılması Bakanlığımızın ana hedefleri arasındadır.
Bilindiği üzere, her yıl 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası olarak kutlanmaktadır. Organ yetmezliği sorunu yaşayan hastalarımız için büyük bir umut ışığı olan organ bağışı haftasını İl Sağlık Müdürlüğü olarak etkin ve verimli bir biçimde kutlamak amacıyla eğitimler ve stant kurma çalışmaları düzenledik. Amacımız organ bağışı hususunda vatandaşlarımızın farkındalığını arttırmak, gençlerimizde bilinç oluşturmak ve dolayısıyla bu konuya yeni bir bakış açısı geliştirmektir. Bu amaç doğrultusunda okullarda ve çeşitli işyerlerinde sunumlar yaparak elimizden geldiğince vatandaşlarımıza ulaşmaya çalışıyoruz.
Müdürlük personellerimizin yapmış olduğu eğitimlerde vatandaşlarımızın organ bağışı hakkında merak ettiklerini cevaplıyor; bağışta bulunmak isterlerse bağışlarını kabul ediyoruz. Siz de organlarınızın başka insanlara can olmasını isterseniz Müdürlüğümüze yada ilimizde bulunan hastanelere başvurabilirsiniz.
Son olarak unutulmamalı ki organa ihtiyaç duyma ihtimaliniz organ bağışı yapma ihtimalinizden daha yüksektir. Organlarınızın toprak olmasına izin vermeyin.
Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü