21 Eylül, tüm Dünyada Alzheimer Günü olarak anılmaktadır. Alzheimer hastalığı günlük yaşamsal aktivitelerde azalma ve bilişsel yeteneklerde bozulma ile karakterize nöropsikiyatrik semptomların ve davranış değişikliklerinin eşlik ettiği bir hastalıktır.
Alzheimer hastalığı, yaşlılıkla beraber ortaya çıkan ve başta unutkanlık olmak üzere çeşitli zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan ilerleyici bir beyin hastalığıdır. Halk arasında bunama ya da demans olarak bilinen Alzheimer hastalığı, günlük hayatın her zamanki gibi sürdürülmesini engelleyen, ilerleyici kronik bir beyin hastalığıdır.
Alzheimer hastalığının oluşumunda yaşlanmanın önemli bir risk faktörü olduğu ve 65 yaş sonrasında hastalığın görülme sıklığının sürekli artış içinde olduğu bilinmektedir. Dünyanın değişik bölgelerinde yapılan çalışmaların gösterdiği sonuçlara göre, 65 ile 85 yaşları arasında hastalığın görülme sıklığı her beş yılda bir iki katına çıkmaktadır. Yaşın ilerlemesi Alzheimer riskini artıran en önemli etkendir. Genetik etkiler de yaşlanan bireyin Alzheimer hastalığına yakalanma ihtimalini arttıran faktörlerin başında gelmektedir. Ülkemizin nüfus yaşlanma hızı dikkate alındığında hastalığın en önemli sağlık sorunu olacağı düşünülmektedir. Bu hastalığın tedavisinde erken tanı çok önemlidir. Yapılan tedaviyle, hastalığın ilerlemesi yavaşlatılır ve semptomları azaltılır.
Alzheimer hastalığının belirtileri;
•Unutkanlık
•Yol bulma sorunları
•Zamanı unutma
•Kelime haznesinin azalması
•Karar verme sorunları
•Muhakeme yeteneğinin kaybolması
•Kişilik, huy ve davranış değişiklikleri
•Olaylara ilgi azalması
•Günlük yaşam becerilerini yerine getirmekte güçlük
Alzheimer Hastalığından Korunma Yöntemleri
-Egzersiz ve yürüyüş yapmak
-Düzenli ve dengeli beslenmek
-Alkol ve sigara kullanımından uzak durmak
-Zihni aktif tutacak aktivitelerde bulunmak
-Sosyal yaşamı güçlendirmek
-Kitap okumak
Alzheimer hastalığının engellenmesi mümkün değildir ancak yavaşlatmak da elimizdedir. Özellikle beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, Akdeniz tipi beslenme, balık tüketimi, sebze ve meyve tüketimiyle bu hastalığın başlaması ve ilerlemesi yavaşlatılmaktadır.
Dr. Murat AĞIRTAŞ
Kırıkkale İl Sağlık Müdürü