24 Mart Dünya Tüberküloz Günü
24 Mart 2023

Dünyada her yıl milyonlarca insanı tehdit eden Tüberküloz (Verem) hastalığı hava yolu ile bulaşan, başta akciğerler olmak üzere tüm organları tutabilen bulaşıcı bir hastalıktır. Önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen halen dünyanın en ölümcül enfeksiyon hastalığı olmaya devam etmektedir.

Dünyada her yıl 10 milyon kişi verem hastalığına yakalanmakta ve yaklaşık 1,5 milyon kişi hastalık nedeniyle ölmektedir. Dünya nüfusunun yaklaşık dörtte birinin tüberküloz mikrobu ile enfekte olduğu tahmin edilmektedir. 

Verem, hasta insanlardan öksürme ve hapşırma ile ortama yayılan mikrobun solunum yolu ile alınması sonucu bulaşır. Tedavi olmayan her hasta yılda 10-15 kişiye hastalığı bulaştırmaktadır. Verem hastalarında; halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo alamama, ateş, gece terlemesi, öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığı gibi belirtiler görülür. 

İki-üç haftadan uzun süren ve non-spesifik antibiyotik tedavisi almış olmasına rağmen klinik yanıt alınmayan öksürükte verem hastalığından şüphelenmek gerekir. 

Verem tedavisi olan bir hastalıktır. Tedavide kullanılan ilaçlar ücretsiz olarak Verem Savaşı Dispanserlerinden verilmektedir. Tedavi en az 6 ay sürmekte ve tedavi sağlık personeli gözetiminde ‘‘Doğrudan Gözetimli Tedavi’’ ile yapılmaktadır. 

Tüberküloz hastalığından korunmada, hastalığın erken tanısının konulması ve hasta kişilerin en kısa sürede etkili tedavisinin yapılması önemlidir. Bu nedenle 2-3 haftadan uzun süren öksürük, ateş, gece terlemesi, iştahsızlık, kilo kaybı gibi şikayetleri olan vatandaşlarımızın tüberküloz açısından tetkik edilmesi için verem savaş dispanserine müracaat etmesi gerekmektedir.

Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü