Müdürlüğümüz Halk Sağlığı Başkanlığına bağlı personelimiz tarafından Yüksek İhtisas Hastanesi personeline yönelik verem eğitimi ve farkındalık haftası kapsamında toplantı yapıldı.
Yüksek İhtisas Hastanesi Toplantı Salonunda gerçekleştirilen programa İl Sağlık Müdürlüğümüz Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Adem YENİ, Yüksek İhtisas Hastanesi Başhekimi Dr. Yusuf ALBAYRAK ile müdürlüğümüz ile hastane idarecileri katıldı. Düzenlenen eğitimde Verem Savaş İl Koordinatörü Dr. Hilal TURHAN GÜLER tarafından katılımcılara çeşitli bilgiler verildi.
Yapılan bilgilendirmede katılımcılara “Bilinen en eski bulaşıcı hastalıklardan biri olan Tüberküloz (Verem) hastalığı, ölümcül ancak tedavi edilebilir bir hastalıktır. Öncelikle akciğerlerde olmak üzere tüm organlarda görülebilen bulaşıcı bir hastalıktır. Tüberküloz hasta kişilerin öksürmesi, hapşırması ile saçılan damlacıkların sağlıklı kişiler tarafından solunması ile bulaşır. Hasta kişilerde halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo alamama, ateş, gece terlemesi, öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, nefes darlığı gibi belirtiler görülür”
“Hastalığın tanısı balgam incelemesi ve akciğer grafisi ile konabilmektedir. Tüberkülozun tedavisi en az 6 aydır. İlimizde Verem Savaş Dispanserinde tüberküloz hastalarının tedavisi Doğrudan Gözetimli Tedavi ile yapılmaktadır. Tüberküloz ilaçları Verem Savaş Dispanserimizde hastalara ücretsiz olarak verilmektedir. Bulaştırıcı dönemde olan tüberküloz hastası ile aynı ortamda bulunan temaslı kişilerin, verem savaş dispanserimizde muayene ve tetkikleri yapılmaktadır”
“Enfeksiyon ya da hastalık riski taşıyan temaslılar koruma tedavisine alınmakta ve 6 aylık ilaç tedavisi başlanmaktadır. Tüberküloz hastalarının ilaçlarını düzenli ve yeterli süre kullanımı tedavi başarısı için çok önemlidir. Düzenli tedavi ile ortalama 2-3 hafta içinde bulaştırıcılık bitmektedir. Veremsiz Bir Türkiye hedefine ulaşmak için hastaların tedavilerinin başarıyla tamamlanması, bulaştırıcılığın önlemesi açısından önem arz etmektedir” denildi.