21 Eylül Dünya Alzheimer Günü
20 Eylül 2022


21 Eylül, tüm dünyada Alzheimer Günü olarak anılmaktadır. Alzheimer hastalığı, kognitif bozukluk, duygusal ve davranışsal değişiklikler, fiziksel ve fonksiyonel gerilemeler ve sonuç olarak beyin işlevlerindeki bozukluklara bağlı olarak zihinsel işlevlerde gerileme, davranış sorunları ve işlevsellikte azalma ile giden dejeneratif bir hastalıktır. 

Alzheimer hastalığı, 65 yaşın üzerindeki kişilerde % 3-11, 85 yaşın üzerinde ise %20-47 oranında görülme sıklığına sahiptir. Dünyanın değişik bölgelerinde yapılan çalışmaların gösterdiği sonuçlara göre, 65 ile 85 yaşları arasında hastalığın görülme sıklığı her beş yılda bir iki katına çıkmaktadır. Yaşın ilerlemesi Alzheimer riskini artıran en önemli etkendir. Genetik etkiler de yaşlanan bireyin Alzheimer hastalığına yakalanma ihtimalini arttıran faktörlerin başında gelmektedir.

Alzheimer hastalığında erken dönemde görülebilecek bazı bulgular olup fark ettiğinizde doktorunuza başvurmanız gerekir. Alzheimer hastalığının belirtileri;
İlk 10 Belirtisi:
Unutkanlık
Yol bulma sorunları
Zaman şaşırma
Kelime haznesinin azalması
Karar verme sorunları
Muhakeme yeteneğinin kaybolması
Kişilik ve huy değişiklikleri
Çeşitli davranış değişiklikleri
Olaylara ilgi azalması
Günlük yaşam becerilerini yerine getirmekte güçlük

Zihinsel Belirtileri
Unutkanlık
Öğrenme güçlüğü
Konuşma bozukluğu
Yer,yön veya zaman bulgusunda bozulma
Kişileri tanıyamama
Karar verme güçlüğü
Depresyon
 
Ruhsal Belirtileri
Huzursuzluk
İlgisizlik
Saldırganlık
Uyku bozukluğu
Amaçsız dolaşma

Demans (bunama), halk arasında bilinen ismiyle bunama, unutkanlığı ortaya çıkaran hastalıkların genel adıdır. Demans hastalıkların hepsi beyinde hücre ölümlerine neden olarak hastalıklara özgü bulguları ortaya çıkarır. Alzheimer hastalığı ise en sık görülen demans (bunama) hastalıklarından biridir, çoğunlukla unutkanlık, davranış bozukluğu, kafa karışıklığıyla başlayan ve demansa neden olan hastalıklar arasında en sık görülen türdür. Pratikte nöroloji polikliniğine başvurularda hasta şikayetlerinden dörtte birini unutkanlık oluşturmaktadır. Ancak her unutkanlık alzheimer olmayabilir. Etyolojide birçok sebep olabilir. Bunların tespiti ve ayırımı için kan testleri, beyin görüntülemeleri, nöropsikolojik değerlendirmeler ve klinik muayene eşliğinde tanı konulur. Eğer kendinizin ya da yakınınızdaki bir kişinin demansı olduğunu düşünüyorsanız hekiminizle iletişime geçmelisiniz.

Dr. Ümmühan EĞİLMEZ
Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi
Nöroloji Uzmanı