6 Ekim Dünya Serebral Palsi Farkındalık Günü
06 Ekim 2023

Serebral Palsi, diğer adıyla Beyin Felci; kas aktivitesi ve vücut duruşu ile ilgili bir grup problemi tanımlayan rahatsızlıktır. 

Çoğunlukla çocuk doğmadan önce beyin gelişiminde ortaya çıkan bir anormallik veya bozulmadan dolayı meydana gelen hasardan kaynaklanır. Birçok vakada bu hasarın tam nedeni bilinmemektedir. Kas iskelet sistemi hastalığı olan Serebral Palsi, dünya genelinde yaklaşık 17 milyon bireyde görüldüğü bilinmekte, Türkiye'de ise her yıl yaklaşık 6 binden fazla bebeğe Serebral Palsi tanısı konulmaktadır.

Serebral Palsi belirtileri hafif veya şiddetli olabilir. Ayrıca kişiden kişiye değişiklik gösterir. Serebral Palsi’li bazı insanlar yürümek ve oturmakta zorluk çekerken, diğerleri nesneleri kavrama ile ilgili sorunlar yaşayabilir. Kaslarda güçsüzlük, sertlik; yavaşlık, titreme ve denge bozukluğu gibi pek çok sorun gözlenebilir. Belirtiler zamanla daha şiddetli hale gelebilir veya hafifleyebilir. Ayrıca, beynin etkilenen kısmına bağlı olarak farklı belirtiler de ortaya çıkabilir.

Dünyada 6 Ekim tarihi farkındalık oluşturmak amacıyla “Serebral Palsi Farkındalık Günü” olarak belirlenmiştir. Her yıl 6 Ekim Günü’nde Serebral Palsi’li çocuklara dikkat çekmek amacıyla çeşitli etkinlikler yapılmakta ve yeşil renk ile özdeşleştirilmektedir. Bu kapsamda Müdürlüğümüz Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığına bağlı Toplum Sağlığı Merkezi personellerimiz, Adnan Şener Özel Uygulama Okulundaki Serebral Palsi’li çocukları ziyaret ederek onlarla bir süre zaman geçirip, çeşitli hediyeler verdiler. 

Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü 

  • 6 Ekim Dünya Serebral Palsi Farkındalık Günü 3.JPG
  • 6 Ekim Dünya Serebral Palsi Farkındalık Günü 2.JPG
  • 6 Ekim Dünya Serebral Palsi Farkındalık Günü 4.JPG
  • 6 Ekim Dünya Serebral Palsi Farkındalık Günü 5.JPG
  • 6 Ekim Dünya Serebral Palsi Farkındalık Günü 1.JPG
  • 6 Ekim Dünya Serebral Palsi Farkındalık Günü 6.JPG