Sağlıklı Bir Bayram İçin Tedbirlere Uyalım
30 Temmuz 2020


İl Sağlık Müdürümüz Dr. Murat AĞIRTAŞ, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde ülke genelinde tehdit oluşturan yeni tip koronavirüs (COVID-19) için önlemler alınması gerektiğini, vatandaşların bu önlemleri sayesinde sağlıklı bir bayram geçirebileceğini belirtti.

İl Sağlık Müdürümüz Dr. Murat AĞIRTAŞ, Kurban Bayramında ve öncesinde arife gününde toplu alanlarda alınacak çeşitli önlemlerin pandemiden korunmada önemli rol üstleneceğini ifade etti. İl Sağlık Müdürümüz Dr. Murat AĞIRTAŞ “Bayramlar birlik ve beraberlik duygularının aşılandığı müstesna günlerdendir. Geçtiğimiz Ramazan Bayramında olduğu gibi bu Kurban Bayramında da alacağımız önlemler hastalığın yayılmasını önleyecektir. Bu çerçevede bayramdan bir gün önce yani arife günü yapılan mezarlık ziyaretlerinde evden çıktığımız andan tekrar eve gelinceye kadar maske takmamız ve sosyal mesafe kuralına uymamız gerekmektedir. Mezarlıklarda çok sık insan topluluklarıyla bir arada bulunmamalı, farklı kişilerle tokalaşma, sarılma, öpüşme gibi eylemlerde bulunulmamalı ve yanımızda muhakkak dezenfektan taşımalıyız. Bayramların olmazsa olmazı bayram namazıdır. Abdest namazdan hemen öncesinde bırakılmamalı, cami şadırvanında alınmamalıdır. Abdest evde alınmalıdır. Aksi takdirde sosyal mesafe ve maske kuralına uymak imkansız hale gelebilir. Bayram ve Cuma namazına herkes kendi seccadesi ile gitmelidir. Secde sırasında halı veya seccadelere virüs bulaşması kolayca mümkündür. Virüs dış ortamda bir süre canlı kalmakta, başkasına bulaşmaktadır. Bu yüzden kendi seccadenizle namaz kılmada ısrar ediyoruz. Maske ve sosyal mesafe kuralı bütün bayram boyunca geçerli ve kritik kuraldır. Saflarda yan yana gelen her iki kişi aralarında mutlaka boşluk bırakmalıdır. Saflar sıklaştırılmamalı, seyrek tutulmalıdır. Camilerin içinden çok mümkün olduğunca açık hava kullanılmalıdır. Vaz ve namaz süreleri kısa tutulmalıdır” ifadelerinde bulundu. 

Cemaatle bayramlaşma kurallarına dikkat çeken İl Sağlık Müdürümüz Dr. Murat AĞIRTAŞ “Namaz sonrası bayramlaşma sosyal mesafe kuralına göre sözlü olarak yapılmalıdır. Bayramlaşma amacıyla mesafesiz sıra oluşturulmamalı, gruplaşma meydana gelmemelidir. Namaz sonrasında cemaat en arka saftan başlayarak düzenli şekilde dağılmalıdır. Her sokaktan eve gelişimizde olduğu gibi yine namaz sonralarında eller ve yüz sabunla en az 20 saniye yıkanmalıdır” dedi. 

4 günlük bayram süresi zarfında fiziki bayram ziyaretlerinden kaçınılması gerektiğine vurgu yapan İl Sağlık Müdürümüz Dr. Murat AĞIRTAŞ “Ramazan Bayramında olduğu gibi bu Kurban Bayramı'nda da alternatif bayramlaşma merasimleri bulmalıyız. Yakınlarımızı telefon ile seslerini duymak için arayabilir, internet sayesinde görüntülü görüşmeler yapabilir veya sosyal medya alanlarını kullanarak bayram hasretimizi giderebiliriz. Eğer ziyaret koronavirüsün hayatımıza girmediği günlerde olduğu gibi yüz yüze gerçekleşecekse kişi sayısı az, ziyaret süresi çok kısa tutulmalıdır. Başka aile ve konukların bir araya geldiği kurban yemekleri verilmemelidir. Yoksullara, komşulara et dağıtılacaksa çok dikkatli olunmalıdır. Bu bayramda merhamet ve iyiliğin ikinci anlamı kendimizi ve toplumu korumaktır. Bayram günlerinde bir araya gelmek eğer zaruri ise açık ortamlar tercih edilmelidir. Evinizin bahçesindeki buluşma, evin içindeki buluşmadan daha güvenlidir. Eğer eve ziyaretçi alınmış ise ev havalandırılmalıdır. Bayram boyunca hasta ziyaretinden uzak durulmalıdır. Bütün bayram boyunca dikkat edeceğimiz en kritik hususlarından birisi şudur; el öpmeyi, el öptürmeyi, tokalaşmayı, sarılıp öpüşmeyi gelecek bayramlara erteleyeceğiz.” sözlerinde bulundu. 

Kurban satışı ve kesim yapılan alanlarda alınacak önemler ile ilgili de açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürümüz Dr. Murat AĞIRTAŞ, “Kurbanlık alışverişleri belediyeler tarafından belirlenen ve denetlenen yerlerden yapılmalıdır. Hayvan satış alanlarında olabildiğince kısa kalınmalıdır. Müşteriler ve satıcılar arasında el sıkışma usulüyle pazarlık yapılmamalıdır. 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan kişiler hayvan satış ve kesim alanlarında bulunmamalıdır. Kurbanlar belediyelerin belirlediği kesim yerlerinde kesilmelidir. Kesim tercihen işin ehli tarafından mümkün olan en az katılımla yapılmalıdır. Maske, mesafe ve el temizliği kurallarına her aşamada dikkat edilmelidir. Kesim için kullanılan aletler sık sık dezenfekte edilmelidir. Kesimhane önünde kuyruk oluşturmamak adına, bayramın ilk gününde ısrarcı olmamalı, kurban kesimini 3 güne yayılarak yapılmalıdır. Kesimhaneye gidecek olan hayvan sahipleri alanlara aile boyu gitmek yerine, sadece bir kişiyi belirleyerek kesime nezaret etmesi sağlanmalıdır. Bu konulara dikkat edilmediği takdirde virüsün yayılmasıyla ilgili kuralları çiğnemiş olur ve risk alırız. Bayramın hepimiz için taşıdığı büyük önemi hatırlatmak istiyorum.  Maske, mesafe ve temizlik kuralından ödün vermeyelim. Eski bayramlara dönebilmek için özveride bulunalım” dedi. İl Sağlık Müdürümüz Dr. Murat AĞIRTAŞ, ayrıca bayram süresince il genelinde tüm sağlık personellerimizin gece gündüz 24 saat görev başında olacağını hatırlatarak, tüm vatandaşlarımıza sağlıklı ve huzurlu bir bayram geçirmeleri temennisinde bulundu.