T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü

Facebook Twitter Google Plus Linkedin

İyot eksikliği hastalıkların davetçisidir - 21 Ekim Küresel İyot Eksikliği Günü

Güncelleme Tarihi: 22/11/2017

21 Ekim Küresel İyot Eksikliği Günü.jpg

Kırıkkale İl Sağlık Müdürümüz Doktor Feramiş Ender Güngüneş, 21 Ekim Küresel İyot Eksikliği Günü nedeni ile yaptığı açıklamada iyot eksikliğinin hastalıklara davetiye çıkardığını söyledi. Dr. Güngüneş, iyot yetersizliğinin başta tiroit kanseri olmak üzere çocuklarda büyüme, gelişme geriliği, öğrenme güçlüğü gibi birçok hastalık ve sağlık sorununa neden olduğuna işaret etti.

GÜNLÜK 5 GRAM

İyot’un, insan ve hayvanlarda normal büyüme ve gelişme ile beyin ve vücut işlevleri için mutlak gerekli bir element olduğuna dikkati çeken Kırıkkale İl Sağlık Müdürümüz Doktor Feramiş Ender Güngüneş, iyot yetersizliğinin çeşitli hastalıklara neden olduğunu kaydetti. Kırıkkale İl Sağlık Müdürümüz Doktor Feramiş Ender Güngüneş, sağlık için her gün 5 gram iyotlu tuz tüketilmesini önerdi. Güngüneş “İyot, insan ve hayvanlarda normal büyüme ve gelişme ile beyin ve vücut işlevleri için mutlak gerekli bir elementtir. İyot, İnsan vücudunda beyin ve sinir sisteminin normal büyüme ve gelişmesi, vücut ısısı ve enerjisinin devamı için gerekli olan tiroid hormonlarının önemli bir bileşenidir. Bu hormonlar vücudun tüm sistemlerinin büyüme ve gelişmesi için gereklidir”

İYOT YETERSİZLİĞİNDE NE OLUR?

“Anne ve bebeklerde düşük, ölü doğum, bebek ölümü, sağırlık, dilsizlik, cücelik, zeka geriliği görülmektedir. Çocuklarda ve Gençlerde, boy uzaması durmakta, zihinsel işlevler gerilemekle birlikte algılama -öğrenme yetersizliği olmakta, tüm organların büyümesi, gelişmesi ve işlevlerinde sorunlar ortaya çıkmaktadır. Yetişkin kişilerde guatr hastalığı görülmekte olup, tiroid kanser riskleri artmaktadır. Başta guatr olmak üzere sağlık sorunlarından korunmak için toplum olarak iyotlu tuzu tercih etmeliyiz. İyot genel olarak yüksek miktarda su ve deniz ürünlerinde daha az miktarda süt, yumurta ve ette, çok az miktarda sebzelerde ve meyvelerde bulunur” şeklinde konuştu.

NERELERDEN TEMİN EDEBİLİRİZ?

Sözlerini sürdüren Dr. Güngüneş “Birçok insanın çok az miktarda iyoda ihtiyacı olur. İyotlu tuz tüketimi ile ihtiyacımız olan iyodu alabiliriz. Ancak sağlığımız için günlük 5 gramı geçmeyecek şekilde iyotlu tuzu tercih etmeliyiz. Böylelikle aşırı tuz tüketimine bağlı hipertansiyon, kalp-damar ve böbrek hastalıkları, felç gibi aşırı tuz tüketimine bağlı hastalıklardan korunarak ihtiyacımız olan iyodu almış oluruz. Evinize aldığınız tuzun iyotlu olmasına dikkat ediniz. Satın aldığınız iyotlu tuzunuzun iyot içeriğinin korunması için tuzu, Koyu renkli ve kapaklı kavanozlarda koruyunuz. Serin ve kuru yerde saklayınız. Güneş ışığından uzak tutunuz. Eğer tuzunuzu kendi torbasında saklayacaksanız naylon torbanın ağzını mutlaka kapalı tutunuz. Unutmayalım; sağlığımız için her gün 5 gram iyotlu tuz tüketmeliyiz. Çok tuzlu ve salamura besinlerden uzak durmalıyız. İyotlu tuzu yemeğe pişme sırasında değil, ateşten indirildikten sonra veya sofrada yerken eklemeliyiz. Ayrıca iyodun sindirim sistemimizde emilimini engelleyen karalahana, şalgam, turp gibi besinlerin aşırı tüketiminden de uzak durmalıyız” dedi.