Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü

Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü
Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü

Facebook Twitter Google Plus Linkedin

Kurban Eti Nasıl Tüketilmelidir?

Güncelleme Tarihi: 07/08/2018


Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı uzmanları, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde vatandaşları uyardı. Öneri niteliğinde yapılan uyarıda, bayram süresince et tüketiminin artması, öğün düzeni ve sayısının değişmesi gibi beslenme değişikliklerinin kronik hastalığı olan bireylerde sağlık problemlerine neden olabileceği vurgulandı. 

Şişmanlık, kalp damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı ve benzeri kronik rahatsızlığı olan bireylerin beslenmelerine Kurban Bayramı süresi ve sonrasında daha da özen gösterilmesi gerektiğine vurgu yapan Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı uzmanları, aşırı yağlı yerine az yağlı etlerin tercih edilmesi gerekildiğini, tüketilen etin niteliğinin yanında nasıl pişirileceği, ne kadar ve hangi besinlerle birlikte tüketileceğinin önemli olduğuna vurgu yaptılar.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi “Kurban etleri parçalar halinde temiz kaplara konularak ve öncelikle güneş görmeyen serin bir yerde, 14-16 santigrat derecede 5-6 saati geçmeyecek şekilde dinlendirilmesi gerekmektedir. Bekletme sırasında etlerin hava alması sağlanmalı ve bu süre sonunda oda sıcaklığına ulaşan etler buzdolabına kaldırılmalı, 4 ve 5 santigrat derece arasında muhafaza edilmelidir. Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesine ve parçaların büyüklüğüne göre değişmekle beraber, normal buzdolabı koşullarında en fazla 3-4 gündür. Ancak etler kıyma haline getirilirse, bu süre 1-2 gün kadardır. Etlerin daha uzun süre muhafaza edilebilmesi için buzlukta -18 santigrat derecede dondurulmuş olarak saklanması gerekir" 

Açıklamanın devamında "Et içeriğinde az bulunan doğal lifler, B1 gibi önemli vitamin ve besin öğelerini beslenmemizden eksik etmemek için, bu minerallerin bulunduğu ekmek, pilav, börek, çorba ve benzeri besinleri etle birlikte uygun miktarda almak gereklidir. Protein, kalsiyum, fosfor, B2, B12 ve A vitamini olmak üzere birçok besin öğesinden zengin olduğu için yoğurt, cacık, ayran gibi süt ve süt ürünleri de etle birlikte alınması gereken besin öğelerindendir. Mide ve bağırsak rahatsızlıkları olanlar etleri hemen değil, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra tüketmeli. Et ile yapılan yemekler etin kendi yağı ile pişirilmeli, ayrıca yağ eklenmemesi gerekir" denildi.