Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü

Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü
Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü

Facebook Twitter Google Plus Linkedin

Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirin Hastalıklardan Kurtulun

Güncelleme Tarihi: 13/11/2018

altın öneri.jpg
Havaların soğumaya başladığı şu günlerde grip başta olmak üzere soğuk algınlığı ve enfeksiyon hastalıklarının görülme sıklığı artıyor. Bu hastalıklardan korunmak için sadece kişisel bakım ve hijyenin yeterli olmadığına dikkat çeken İl Sağlık Müdürümüz Doç. Dr. Uğur Tiftikçi, aynı zamanda yeterli ve dengeli beslenme ile hastalıklardan korunulabileceğini açıkladı. 

İNCE VE KAT KAT GİYİNİN 
Mevsim geçişlerine bağlı grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklar konusunda uyarılarda bulunan İl Sağlık Müdürümüz Doç. Dr. Uğur Tiftikçi, hastalıklardan korunmada aşı ve kişisel hijyenin yanı sıra vücudun bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için yeterli ve dengeli beslenmenin de gerekli olduğunu vurguladı. Bu dönemde hava sıcaklıklarında gün içerisinde meydana gelebilecek ani yükseliş ve düşüşlere de dikkat çeken İl Sağlık Müdürümüz Doç. Dr. Uğur Tiftikçi, ‘Lahana tipi giyinme’ olarak tanımladığı; ince ama kat kat giyinme şeklini önererek, bu tip giyinme şeklinin, vücudun, gün içerisinde ya da ortam değişikliklerinden kaynaklanan ısı farklılıklarına adaptasyonu açısından önemli olduğunu vurguladı. 

BOLCA SIVI TÜKETİN 
Yeterli, doğru ve dengeli beslenme şekline ilişkin önerilerde bulunan İl Sağlık Müdürümüz Doç. Dr. Uğur Tiftikçi, “Sadece hastalık zamanında değil, normal zamanlarda da sıvı tüketimine dikkat edin. Günde en az 1,5-2 litre su için. Suyun yanı sıra vücudun günlük sıvı ihtiyacını desteklemek için ayran, meyve suyu, süt ve sebze yönünden zengin çorbalar tüketerek vücudunuzun hastalıklara karşı direnci artacaktır. Gribe karşı koruyucu bir önlem olarak limonatayı da tercih edebilirsiniz. Günün her saatinde tüketebileceğiniz ucuz maliyetli bir içecek olan limonata, bol C vitamini içeriğiyle soğuk algınlığına karşı vücut direncini arttırmaktadır. Mevsime uygun olarak, brokoli, karnabahar, ıspanak, karalahana, limon, portakal, mandalina, greyfurt gibi sebze ve meyvelere sofranızda yer ayırın. Sebze ve meyveler, hücrelerin yenilenmesini ve doku onarımını sağladıkları gibi, hastalıklara karşı direnç oluşumunda da etkindirler. Özellikle havuç, bu mevsimin en önemli sebzesidir” şeklinde konuştu. 

DOĞAL İLAÇ ETKİSİ 
İl Sağlık Müdürümüz Doç. Dr. Uğur Tiftikçi “Bağışıklık hücreleri, mikroplarla mücadele ederken A vitaminine ihtiyaç duyarlar. A vitamini süt, tereyağı, peynir ve yumurta ve karaciğerde bolca bulunur. Çinko, vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren önemli minerallerin başında gelmektedir. Et ve peynirin yanında kuru baklagiller, deniz ürünleri ve sert kabuklu kuruyemişler de iyi birer çinko kaynağıdır. Grip ve soğuk algınlığına karşı bal tüketimi, boğaz ve bronşlarda iyileşmeyi hızlandırır, doğal ilaç etkisi gösterir. Balın, bitki çaylarının antioksidan etkisini artırdığı bildirilmektedir. Papatya, zencefil, melisa, ekinezya, ıhlamur ve adaçayı gibi bitkilerin çaylarına eklenecek bir miktar bal, grip ve soğuk algınlığı şikayetinizin giderilmesinde etkili olacaktır. Özellikle soğuk kış günlerinde tüketilen balık, hem bağışıklık sisteminizin kuvvetlenmesine destek olur, hem de kemik ve diş sağlığında için önemli olan D vitaminin karşılanmasına yardımcı olur” dedi. 

altın öneri 1.jpg